Hoe start ik met een vrij of intellectueel beroep?

Je wil starten als architect, als kinesitherapeut of in een ander vrij beroep. Wat moet je dan doen? Start je als vrij beroeper anders dan als handelaar?

Leestijd:

Wel KBO, geen basiskennis bedrijfsbeheer

Wie zegt dat je als vrij beroeper geen ondernemingsnummer nodig hebt, is uit de tijd. Sinds 2009 registreert de Kruispuntbank van Ondernemingen ook alle niet-handelsondernemingen. Dus ook vrije en intellectuele beroepen krijgen een eigen ondernemingsnummer.

Je kan je registratie eenvoudig aan Acerta toevertrouwen. Weer een zorg minder! De eerste inschrijving in de KBO is zelfs gratis voor niet-handelsondernemingen. Als je later iets verandert – of als je je praktijk stopzet – dan betaal je daar wel voor.


"Voor een vrij beroeper is de eerste inschrijving in de KBO gratis."


Goed om te weten: niet-handelsondernemingen moeten geen basiskennis bedrijfsbeheer of beroepskennis aantonen bij het ondernemingsloket. Als vrij beroeper start je dus een beetje makkelijker.

Welke beroepen zijn vrije beroepen?

Advocaten, architecten, apothekers, artsen, notarissen en paramedici hebben een vrij of intellectueel beroep. Wie nog?

Sociale zekerheid ineens gefikst

Als vrij beroeper moet je ook je sociale zekerheid in orde brengen. Bij Acerta gaat dat in één zucht. Je kan je aansluiting bij Acerta Sociaal Verzekeringsfonds samen met je inschrijving in de KBO regelen. Online. Zo ben je in één keer helemaal in orde. Snel, eenvoudig en efficiënt.


Nog een vraag over je start als vrij beroeper?

acerta office-icon
Zoek een Acerta-kantoor in

Heb je nog vragen?

Alle starters zitten met vragen. Dat is normaal. Een duidelijk antwoord is wat jij nu wil. Ook dat is normaal.