Je boekhouder houdt je bedrijf gezond

Als zelfstandige moet je heel wat beslissingen nemen. Neem ze niet allemaal alleen. Voor de financiële en boekhoudkundige kant van ondernemen is een boekhouder of accountant je beste raadgever. Vragen over investeringen, belastingaangifte, financieel plan, …? Eén adres: je boekhouder.


Schakel een boekhouder of accountant in

Als zelfstandige mag je zelf je boekhouding doen. Toch is het een goed idee om een boekhouder of accountant in te schakelen. Hij kent alle boekhoudkundige verplichtingen en geeft advies over mogelijke investeringen en fiscale voordelen. Hij helpt je om je bedrijf gezond te houden en ziet groeikansen waar je zelf niet bij stilstaat.

Zit je met je belastingaangifte voor je neus? Je staat sterker met een professional aan je zij. Ook als je ooit een fiscale controle krijgt, is het handig om op een boekhouder of accountant te kunnen rekenen.


"Ieder zijn vak! De kennis van een boekhouder is zo specifiek dat hij een vanzelfsprekende plaats verdient in elk bedrijf."


Het verschil tussen boekhouder en accountant

Een boekhouder of fiscalist voert en organiseert je boekhouding, adviseert je en maakt de jaarrekening op. Een accountant of belastingconsulent doet ook het nazicht en de correctie van boekhoudingen en heeft specifieke taken zoals expertises en opdrachten in het kader van vennootschapsrecht.

Het is niet verboden om tarieven te vergelijken. Kijk, vergelijk en maak je keuze. Ook afstand en bereikbaarheid tellen mee.


Meer dan boekhouding alleen

Wat kan je van een boekhouder of accountant verwachten? Het strikte minimum is:

  • inboeken van inkomende en uitgaande facturen

  • opmaken en indienen van je btw-aangiften

  • opstellen van de jaarrekening (niet voor alle eenmanszaken)

  • invullen en indienen van je belastingaangifte

Maar je boekhouder of accountant is meer dan dat.

  • Kompas: Hij doet je vooruitkijken en motiveert je om toekomstgericht te beslissen.

  • Spiegel: Hij laat je ook over jezelf nadenken en over je keuzes.

  • Liaison: Hij is jouw verbinding met belastingadministraties, RSZ, advocaten en gerechtelijke diensten.

  • Vertrouwenspersoon: Hij geeft advies op maat en is je klankbord bij fiscale en bedrijfseconomische keuzes.

Zo kom je niet voor verrassingen te staan, bespaar je geld en blijft je zaak gezond. Bedenk wel dat je boekhouder of accountant geen manusje-van-alles is. Hij is een kei in boekhouden, maar levert geen butlerservice! Je kan wel een beroep doen op zijn contacten, zoals een verzekeringsagent, bankier of vastgoedmakelaar.


Surf naar jouw ideale boekhouder of accountant

Kies een boekhouder of accountant via deze websites:

Acerta werkt met heel wat boekhouders en accountants samen. Ze krijgen toegang tot een reeks online toepassingen die wij speciaal voor hen ontwikkeld hebben. Zo kan je boekhouder of accountant je opstartformaliteiten vlot in orde brengen.


Zorgeloos je eigen zaak starten? Dat doe je met Acerta.

Filip H.

gaat aan de slag als advocaat, en begint alvast zijn tong te scherpen aan de Balie van Antwerpen